Daikin slavi 100 godina inovacija i izvrsnosti!

1924 - Početak povijesti tvrtke Daikin
Akira Yamada, mladi japanski inženjer, osnovao je Osaka Kinzoku Kogyosho Ltd., označivši početak naše povijesti s proizvodnjom radijatorskih cijevi za zrakoplove.

 

Iste je godine skupina njemačkih znanstvenika razvila prvo neaktivno cjepivo protiv toksoida tetanusa koje je dovelo do pada broja slučajeva tetanusa za 95%, a danas se nalazi na popisu esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: https://www.nvic.org/disease-vaccine/tetanus/history

 

1935 - Fluorougljici su po prvi put proizvedeni u Japanu
Ovo postignuće bilo je ključno u tome da Daikin postane vodeći proizvođač klima uređaja i jedina tvrtka u svijetu koja razvija i proizvodi klimatizacijske uređaje i rashladna sredstva.

 

1938 - Isporučen je prvi rashladni uređaj s plinom fluorougljikom
Nakon našeg istraživanja fluorougljikovih radnih tvari, Japan je 1936. uveo svoj prvi klimatizirani vlak za električnu željeznicu Nankai. Nakon ovog uvoda uslijedila je još jedna prekretnica 1938. godine: Isporučili smo „Mifujirator“, prvu rashladnu jedinicu u Japanu koja koristi fluorougljičnu radnu tvar, u Kure Naval Arsenal.

 

U 1930-ima, val inovacija zapljusnuo je cijeli svijet. Jedan značajan primjer bio je početak izgradnje mosta Golden Gate 1933. godine za povezivanje San Francisca s okrugom Marin. Do 1937. godine most je bio gotov, a u to vrijeme mogao se pohvaliti najvećim rasponom ovjesa na svijetu.

Izvor: https://www.goldengate.org/bridge/history-research/bridge-construction/

 

 

1951 - „Mifujirator“ – prvi paketni klimatizacijski uređaj koji je promijenio pravila igre
„Mifujirator“, inauguralni paketni klimatizacijski uređaj, napravio je revoluciju u industriji pojednostavljivanjem cijelog procesa od projekta do rada po principu ključ u ruke, koji je postignut automatskim upravljanjem kompresorom, kondenzatorom i ventilatorom. Prije njegovog uvođenja, klasični klimatizacijski sustavi zahtijevali su visoku razinu stručnosti i tehničke vještine. Vijest o ovoj novootkrivenoj pogodnosti brzo se proširila, dovodeći paketni klimatizacijski uređaj do neviđenog uspjeha.

 

U Americi je UNIVAC I (Universal Automatic Computer), kojeg je proizveo Remington Rand, isporučen Uredu za popis stanovništva SAD-a, označavajući početak ere komercijalnog elektroničkog računalstva. Nekoliko godina se izraz „UNIVAC'“koristio kao sinonim za sva računala, predstavljajući prvu globalnu primjenu proizvedenog računala za komercijalne svrhe.

Izvor: https://www.census.gov/history/www/innovations/technology/univac_i.html?CID=CBSM+History

 

1958 - Početak Daikin pionirske tehnologije dizalice topline
Uvođenjem prvog paketnog klima uređaja koji koristi tehnologiju dizalice topline, postavili smo temelje za našu trenutnu vodeću poziciju u energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rješenjima za grijanje i hlađenje.

 

Iste je godine Atomium, uvećana slika kristala alfa željeza 150 milijardi puta, postao simbolom Svjetske izložbe u Bruxellesu, kojom je obilježena prva izložba nakon završetka Drugog svjetskog rata s motom „Tehnologija u službi čovjeka. Razvitak čovječanstva kroz tehnološki napredak".

Izvor: https://www.atomium.be/discover

 

1963 - Započela je velika proizvodnja komercijalnih klima uređaja
Osnivanjem tvornice Kanaoka u tvornici Sakai u Osaki, Japan, postavljeni su temelji za potpunu proizvodnju komercijalnih klima uređaja. Kasnije, 1966. godine, započela je proizvodnja centrifugalnih rashladnih uređaja u tvornici Kanaoka.

 

Također 1963., Osaka Kinzoku Kogyo Co., Ltd. preimenovana je u Daikin Kogyo Co., Ltd., a kasnije, 1982., preimenovana je u Daikin Industries, Ltd., što je sadašnja oznaka globalne grupe. Inače, „DAI“ znači „O“ i označava Osaku, a „KIN“ označava „Kinzoku“, što znači metal.

 

1967 - Ulazak tvrtke Daikin u Europu započeo je s malenog otoka Malte
U Japanu je masovna proizvodnja klimatizacijskih uređaja započela ranih 1960-ih, no prošlo je još pet godina prije nego što je pozornica postavljena za uvođenje Daikina u Europu.

 

Godine 1966. englez Richard Higgs, koji je vodio trgovinu kućanskih aparata, pokušao je postaviti proizvodni pogon za Hitachi na Malti. Kad je ovaj pokušaj propao, Higgs je potražio drugu marku za distribuciju i obratio se tvrtki Daikin, što je dovelo do osnivanja Daikin Airconditioning Corporation Ltd. 1967. godine. Kako bi preuzeo europsko tržište, Higgs je zaposlio Ali Rashidija, koji je kasnije postao direktor prodaje i marketinga za Daikin u Europi.

 

Dok je Daikin ušao u Europu, američki astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin upisali su se u povijest 20. srpnja 1969., postavši prvi ljudi koji su hodali po Mjesecu. Armstrong je izgovorio poznate riječi: „To je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo.“

Misija Apollo 11 dogodila se osam godina nakon što je predsjednik John F. Kennedy postavio cilj spuštanja osobe na Mjesec do kraja 1960-ih.

Izvor: https://www.bbc.co.uk/newsround/48789792

 

1973 - Proizvedeno u Europi s japanskom izvrsnošću
U prvim godinama u Europi, tvrtka Daikin uvidjela je da je Malta nepovoljna zbog svoje isključenosti iz trgovinskog bloka Europske ekonomske zajednice (EEZ) i udaljenosti od glavnih europskih tržišta.

Potraga za pravom lokacijom dovela je japanskog proizvođača u Belgiju. U siječnju 1973. otvorili smo tvornicu za montažu od 5.000 m2 na parceli od 73.000 m2 u Ostendeu u Belgiji, gdje je započela montaža pakiranih klima uređaja malog kapaciteta i vodom hlađenih rashladnih uređaja.

Godine 1972. Daikin Europe N.V. osnovan je kao pravna osoba u Ostendeu s izričitim ciljem razvoja, proizvodnje i uvođenja HVAC proizvoda proizvedenih u Europi.

 

Godine 1973. Motorola je demonstrirala prvi prijenosni mobilni telefon, ali nije bio dostupan za kupnju. Tehnološki entuzijasti morali su čekati do 1984. kada je lansiran DynaTAC 8000x, po cijeni od 3995 USD.

Izvori: https://www.motorola.com/us/about/motorola-history-milestones, https://www.mobilephonemuseum.com/phone-detail/dynatac-8000x

 

 

1982 - Prva VRV jedinica na svijetu pokrenuta u Japanu
Daikinov novi VRV (varijabilni volumen radne tvari) sustav pružio je energetski učinkovito i fleksibilno rješenje za individualnu klimatizaciju samo naseljenih soba u malim ili srednjim zgradama.

Kasnije, 1988. godine, tehnološki napredni VRV sustav predstavljen je europskim tržištima, kao prvi višesobni klima uređaj na svijetu za komercijalne zgrade temeljen na izravnoj ekspanziji (DX).

 

Commodore International je 1982. godine tržištu predstavio popularni Commodore 64, 8-bitno kućno računalo sa 64 KB RAM-a. Dugo se smatralo najprodavanijim kućnim računalom u svijetu, s procjenama prodanih brojki između 12,5 i 30 milijuna jedinica.

Izvor: https://commodorehistory.com

 

1993 - Prvi online dijagnostički sustav dostupan 24/7
Ovo rješenje, također poznato kao „Air Conditioning Network Service System“, pokrenuto je u Japanu za praćenje operativnog statusa naših komercijalnih multi-split sustava klimatizacije. U slučaju kvara, Daikin servisni inženjer bi obično stigao da pruži korisničku podršku u roku od dva sata, čak i tijekom noći ili praznika.

 

Godine 1990., stoljeće usmjereno na internet i softver započelo je s 2,3 milijuna korisnika na internetu. Do 2023. ta je brojka dosegla 5,4 milijarde.

Izvori: https://blog.wiwo.de/look-at-it/2021/08/12/vom-industriezeitalter-bis-kuenstlicher-intelligenz-die-6-innovations-zyklen-der-letzten-250-jahre/, https://www.statista.com/statistics/617136/digital-population-worldwide/

 

1997 - Prva svjetska masovna proizvodnja radne tvari R-32
Daikin je uspostavio prvo postrojenje za masovnu proizvodnju R-32 u svijetu i započeo istraživanje i razvoj primjene ove radne tvari u sustavima grijanja i hlađenja.

Kasnije u 2012. prvi smo na tržište iznijeli klimatizaciju za stambenu primjenu s R-32. Radna tvar R-32 ima niži potencijal globalnog zatopljenja (GWP) od 675 i čini sustave energetski vrlo učinkovitima. Ova je inovacija bila velik korak naprijed u smanjenju emisije ugljika iz opreme za klimatizaciju. Daikin je od tada učinio nekoliko svojih patenata javno dostupnima kako bi promovirao usvajanje radne tvari s nižim GWP-om.

Također 1997. godine, revolucionarni swing kompresor, još jedan Daikin prvi, lansiran je na europsko tržište.

 

Izdana u Japanu 1997., Toyota Prius postala je prvo masovno proizvedeno hibridno električno vozilo na svijetu. No tek početkom 2010-ih, s usponom Tesle, električni su automobili postigli široki komercijalni uspjeh.

Izvori: https://www.energy.gov/articles/history-electric-car, https://www.toyota-global.com/company/history_of_toyota/75years/

 

1999 - Osnovana je Daikin Central Europe
Godine 1999. osnovano je regionalno sjedište Daikin Airconditioning Central Europe u Beču kako bi se otvorio put dubokom prodoru na brzorastuća tržišta srednje i istočne Europe. Danas ovu regiju čini 16 zemalja, 700 zaposlenika i 2500 partnera.

 

Iste godine, album Davida Bowieja „Hours“ postao je jedan od prvih glazbenih albuma velikog izvođača koji je bio dostupan za preuzimanje na internetu prije izdavanja CD-a.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Hours_(David_Bowie_album)

 

 

2004 - Širenje proizvodnje u Europi
Godine 2004. Daikin je otvorio svoj drugi proizvodni pogon u Europi, centralno smješten u Plsenu, u Češkoj Republici. Glavni proizvodi koje proizvodi 1200 zaposlenika bila je mala klimatizacija za stambenu primjenu.

 

Dvije godine kasnije, 2006., Daikin Device Češka Republika osnovana je u Brnu kao proizvodna baza za kompresore klimatizacijskih uređaja.

 

2006 - Daikin je u potpunosti ušao na tržište grijanja
Od pokretanja kultne dizalice topline zrak-voda Daikin Altherma 2006., Daikin je postao broj jedan proizvođač hidrauličkih dizalica topline u Europi.

„ALTHERMA“ označava „ALL-THERMAL“, pružajući cjelogodišnje grijanje, opskrbu toplom vodom i hlađenje, i „ALTERNATIVNO“, jer zamjenjuje tradicionalne sustave izgaranja.

 

Samo godinu dana kasnije, 2007., Apple® je lansirao iPhone kombinirajući tri proizvoda: revolucionarni mobilni telefon, iPod® sa širokim zaslonom s kontrolama na dodir i revolucionarnu internetsku komunikaciju s e-poštom, pretraživanjem weba, pretraživanjem i kartografskim uređajem na stolnom računalu u mali i lagani ručni uređaj.

Izvor: https://www.apple.com/newsroom/2007/01/09Apple-Reinvents-the-Phone-with-iPhone/

 

2009 - S „Daikin Altherma LT“ tvrtka je bila prvi proizvođač koji je dobio Eco oznaku za dizalice topline
Dok smo dobili Eco oznaku za Daikin Altherma LT, također 2009. godine, EU je službeno priznala kalorijsku (toplinsku) energiju iz zraka kao obnovljivi izvor energije za grijanje. Tehnologija dizalice topline koristi ovu energiju za energetski učinkovito grijanje.

Iste godine pokrenute su daljnje vrhunske inovacije kao što su Daikin Emura, Daikin Altherma Monobloc i Daikin Altherma HT (visoka temperatura).

 

2011 - Airfel postaje Daikin Turkey
Godine 2011. turski proizvođač grijanja i klimatizacije Airfel pridružuje se tvrtki Daikin i postaje Daikin Turkey. Tim je brzo narastao s 200 na 1750 današnjih kolega.

 

2013 - Inauguracijsko predstavljanje „Ururu Sarara Bluevolution“
Ova prva jedinica koja koristi radnu tvar R-32, označila je proboj u stambenim dizalicama topline zrak-zrak u Europi. Ovaj inovativni sustav besprijekorno integrira A+++ klimatizacijski uređaj, ovlaživanje, odvlaživanje i ventilaciju svježim zrakom. Naime, dobio je prestižnu nagradu Reddot Design Award 2013.

 

Novi proizvodni pogon na Bliskom istoku
Iste godine, u Dubaiju, tvrtka Daikin je otvorila svoju prvu tvornicu klima komora na Bliskom istoku.

 

2014 - McQuay Italia postaje Daikin Applied Europe
Sa sjedištem u Aricciji, blizu Rima u Italiji, podružnica Daikin Industries predstavlja centar kompetencije u Europi za dizajn i proizvodnju rashladnih uređaja, komercijalnih dizalica topline, klima komora, kompresora i inverterskih pogona.

U 2024. portfelj proizvoda kreće se od 10 do 11.000 kW rashladnog učina i od 200 do 144.000 m3/h protoka zraka za ventilaciju. Tvrtka ima tri proizvodne lokacije u Italiji.

 

2016 - Proširenje Daikin palete proizvoda rashladne tehnike
U 2000-tima Daikin Europe počeo je diverzificirati svoju ponudu namjenskim proizvodima rashladne tehnike. Lansiranje Convini-packa 2007. označilo je početak ove ekspanzije.

S vizijom pružanja rješenja za cijeli rashladni lanac, grupa je kupila nekoliko rashladnih tvrtki, kao što su Zanotti 2016. za rashladnu tehniku za primjenu pri transportu, Hubbard 2016. i Tewis 2018. kako bi proširili naša rješenja za komercijalno hlađenje. U 2019. AHT Cooling Systems, fokusiran na plug-in rashladna rješenja za prehrambene maloprodajne lance, pridružio se grupi Daikin Europe.

Najnovije inovacije u 2023. došle su s Daikin Inverter Monoblockom kao ekološki prihvatljivim rashladnim rješenjem za komercijalne rashladne komore i novom rashladnom jedinicom za prikolice Exigo za kamione.

 

2019 - Cirkularna ekonomija Loop by Daikin
Pokrenuli smo program cirkularne ekonomije za radne tvari „L∞P by Daikin“, podigavši našu Viziju o okolišu 2050. korak naprijed. Ono što je započelo s portfeljem VRV proizvoda opremljenih obnovljenom radnom tvari, sada je potpuni program za oporavak, povrat i ponovnu upotrebu radnih tvari.

 

2020 - ROTEX Güglingen postaje Daikin Manufacturing Njemačka
Njemački proizvođač grijanja ROTEX Heating Systems kupljen je 2008. i preimenovan u Daikin Manufacturing Germany 2020. Proširenje triju novih proizvodnih linija više će nego utrostručiti tvorničku proizvodnju do 2025.

Tijekom prve godine pandemije Corone, Fusion25, naša petogodišnja poslovna strategija, razvijena je za uspostavu Total Solutions Businessa, povećanje usmjerenosti na kupca i jačanje naše pozicije kao lidera u dekarbonizaciji grijanja i hlađenja u Europi.

 

U prosincu 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila je prvo mRNA cjepivo za hitnu upotrebu od izbijanja pandemije COVID-19.

Izvor: https://www.who.int/news/item/31-12-2020-who-issues-its-first-emergency-use-validation-for-a-covid-19-vaccine-and-emphasizes-need-for-equitable-global-access

 

2021 - Garitage Park: Najveći Daikinov projekt cjelovitih rješenja u CE regiji
Garitage Park, višenamjenski uredski i stambeni kompleks u Sofiji, Bugarska, najveći je Daikin projekt u srednjoj Europi do danas i prvi takve vrste u regiji koji je dobio BREEAM Excellent certifikat. Daikin osigurava najbolju moguću klimu za rad, život i igru za ovaj cjeloviti HVAC projekt uz izbjegavanje upotrebe plina - na lokaciji veličine preko 23 nogometna igrališta (167.000 m2).

 

 

2022 - Cijelo vremensko razdoblje s rekordnom prodajom
Daikin Industries Ltd. postigla je rekordnu prekretnicu s prometom od prodaje od 28,2 milijarde eura na kraju fiskalne godine 2022., označavajući najveći rezultat grupe ikada u našoj povijesti. Ovo izvanredno postignuće potaknuto je sve većom potražnjom za rješenjima za grijanje, hlađenje i hlađenje s niskim udjelom ugljika te predanošću preko 96.000 Daikinovih zaposlenika.

Iste godine smo započeli proširenje proizvodnih kapaciteta u našim tvornicama dizalica topline u Belgiji, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj. Osim toga, najavili smo izgradnju najveće tvornice dizalica topline za stambene objekte u Europi, smještene u Lodzu, Poljska. Otvorili smo drugu tvornicu klima komora na Bliskom istoku, u Saudijskoj Arabiji.

 

U studenom 2022., ChatGPT je pokrenuo OpenAI i imao je 5 milijuna korisnika nakon pet dana. Chatbot - koji se temelji na bazi podataka od 300 milijardi riječi i 175 milijardi parametara - komunicira sa svojim korisnicima na način razgovora. Format dijaloga omogućuje modelu umjetne inteligencije da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, izazove netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve.

Izvori: https://openai.com/blog/chatgpt, https://www.tooltester.com/en/blog/chatgpt-statistics/, https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2023/05/19/a-short-history-of-chatgpt-how-we-got-to-where-we-are-today/?sh=6992a66b674f

 

2023 - Japanska ceremonija polaganja kamena temeljca
Svečanost polaganja kamena temeljca za 300 milijuna eura vrijednu investiciju u najveću europsku tvornicu dizalica topline u Poljskoj popraćena je tradicionalnom japanskom ceremonijom.

50 godina u Europi


Daikin Europe proslavio je svoju 50. obljetnicu u Europi. Pozdravili smo Njezino Kraljevsko Visočanstvo princezu Astrid iz Belgije na našoj konferenciji o održivosti u Gentu s fokusom na tranziciju na čistu energiju i važnost suradnje između javnog i privatnog sektora u stvaranju jednakih uvjeta za niskougljične inovacije grijanja i hlađenja.

 

2024 - Otvaranje EMEA razvojnog centra
Uz investiciju od 140 milijuna eura, sjedište za istraživanje i razvoj u Europi bit će centralizirano u novoj zgradi u Gentu u Belgiji. Razvojni centar za regiju EMEA otvorit će svoja vrata krajem 2024. kako bi vodio Daikinovo globalno istraživanje i razvoj za grijanje s dizalicom topline i održiva rješenja za rashladni lanac. Lokacija će uključivati uredski prostor, sobu za pokretanje i 12.000 m2 prostora za testiranje.

 

Daikin slavi 100 godina
Danas, 100 godina nakon što je Akira Yamada osnovao tvrtku 1924. godine, ponosni smo što globalnim tržištima nudimo rješenja za budućnost za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pročišćavanje zraka i rashladnu tehniku. Na taj način preuzimamo odgovornost i dajemo svoj doprinos rješavanju jednog od najvećih izazova društva, klimatskih promjena.

Posljednje novosti

13. lipnja '24.
Novi vrhunski Gree Airy klima uređaji

Otkrijte savršenu kombinaciju tehnoloških inovacija, izvanrednih performansi i profinjene elegancije s najnovijim dodatkom asortimanu kućne serije - Gree Airy modelima.   Gree Airy serija klima uređaja donosi najnovije inovacije u vaš dom, osiguravajući vrhunsku kvalitetu zraka i udobnost. S ciljem osiguranja...

SAZNAJ VIŠE
9. lipnja '24.
Kako održavati i optimizirati klima uređaj za najbolje rezultate

Ljetni mjeseci često donose visoke račune za električnu energiju, što nas može potaknuti da razmislimo o načinima kako učiniti naš klima uređaj učinkovitijim. Ispravna briga o klimatizacijskom sustavu ne samo da osigurava bolju učinkovitost, već i produljuje vijek trajanja uređaja, pružajući vam ugodnu i hladnu unutrašnjost...

SAZNAJ VIŠE
29. svibnja '24.
Napredna tehnologija i moderan dizajn: Vivax H+ design klima uređaji

Vivax H+ design klima uređaji su poznati po svojim naprednim tehnološkim značajkama, modernom dizajnu i visokoj energetskoj učinkovitosti. Ovi uređaji su posebno popularni zbog kombinacije visoke performanse i estetski privlačnog izgleda.   Energetska učinkovitost Vivax H+ design klima uređaji, poput modela ACP-12CH35AEHI,...

SAZNAJ VIŠE
22. svibnja '24.
Azuri Naturalux klima uređaji

Vrhunska Tehnologija i Udobnost za Vaš Dom Azuri Naturalux klima uređaji predstavljaju spoj vrhunske tehnologije i udobnosti, pružajući idealno rješenje za klimatizaciju vašeg doma ili ureda. S raznovrsnim modelima prilagođenim različitim veličinama prostora, Azuri Naturalux nudi uređaje visoke energetske učinkovitosti,...

SAZNAJ VIŠE
19. svibnja '24.
Ključni koraci u instalaciji klima uređaja

Instalacija klima uređaja je složen i detaljan proces koji može značajno utjecati na vijek trajanja i učinkovitost vašeg sustava. Prije nego što se upustite u ovaj pothvat, važno je dobro se informirati o procesu i troškovima. Također, preporučljivo je angažirati stručne osobe kako bi instalacija bila obavljena što...

SAZNAJ VIŠE