31. listopada '20.
Je li normalno da voda kapa iz klima uređaja?

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima uređaj koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda.

Kapanje vode iz klima uređaja stoga nije razlog za brigu.

6. listopada '20.
Zbog čega je neophodan godišnji servis?

Razloga za redovni godišnji servis je više. Naime, kako biste imali višegodišnje jamstvo na uređaj potrebno ga je periodično pregledati kako bi se otklonili potencijalni problemi koji mogu uzrokovati probleme u radu. 

 

Tijekom servisa pregledava se kompletan uređaj - lužinom se ispire odvod, dezinficira isparivač, ispuhuje kondenzator vanjske jedinice te se kontrolira tlak plina i temperatura ispuha. Ukoliko se klima uređaj redovito servisira kod ovlaštenog servisera on će raditi besprijekorno i duže će vrijediti garancija.

28. rujna '20.
Zašto se osjeti neugodan miris iz klima uređaja?

Jedna od bitnih funkcija klima uređaja jest i sustavna filtracija zraka. U tom procesu se na filteru, a djelomično i na isparivaču nakupljaju suspendirane bakterije i čestice nečistoće. Isparivač svakako nije mjesto na kojem bi se trebale zadržavati nečistoće, no ukoliko se uređaj ne čisti redovito, to će se dogoditi. Kako u različitim režimima rada isparivač mijenja temperaturu dolazi do stvaranja neugdnih mirisa kao posljedice nakupljene prljavštine. 

 

Zbog toga je neophodno klima uređaj redovito čistiti - za osnovno čišćenje dovoljno je oprati filtere i osušene ih vratiti na svoje mjesto, dok je za temeljito čišćenje i održavanje klima uređaja potreban profesionalan pristup. Preporuka je napraviti redoviti servis jednom godišnje, najbolje u periodu prije sezone hlađenja ili grijanja. 

22. rujna '20.
Je li pucketanje iz unutarnje jedinice razlog za brigu?

Najčešće nije nikakav razlog za brigu. 

Pri radu unutarnje jedinice dolazi do velike temperaturne razlike u kratkom periodu zbog čega se plastika skuplja ili širi, ovisno o režimu rada. Taj se proces naziva diletacija plastike i najčešće se javlja pri pokretanju uređaja ili kada uređaj prelazi u stanje održavanja zadane temperature.

Pucketanje nastalo diletacijom plastike ne traje dugo i nije glasno.

20. rujna '20.
Zašto klima uređaj slabije grije na niskim temperaturama?

Klima uređaji rade na principu radnog medija R32 (stariji uređaji koriste medij R410) koji je plin i kao takav, podložan je promjenama tlaka ovisno o temperaturi. Pri niskim vanjskim temperaturama dolazi do sniženog tlaka radnog medija i klima uređaju je potrebno nešto duže dok ne počne raditi punim kapacitetom. 

 

Moderni uređaji, kao i uređaji više klase, dobro se nose s ovim problemom, no ipak je za sve preporuka da se u hladnom razdoblju klima uređaj ne gasi već da ostane raditi održavajući minimalnnu teemperaturu. Naime, inverterska tehnologija radi na principu neznatne potrošnje u fazi održavanja minimalne temperature te će iz tog stadija uređaj vrlo brzo, i s manjom potrošnjom, prijeći u fazu punog kapaciteta u režimu grijanja. 

1. rujna '20.
Zašto se uređaj gasi u režimu grijanja?

S niskim temperaturama obično dolazi visoka vlaga koja se u ledi na vanjskoj jedinici. Nakupljeni led reducira količinu zraka koju uređaj treba da bi mogao grijati i zbog toga svaki klima uređaj ima ugrađen sistem za defrost, odnosno senzori na vanjskoj jedinici prepoznaju led i sustav ga pokušava ukloniti kako bi mogao nastaviti s procesom grijanja.

 

Defrost ćete prepoznati po naglom prestanku ispuhivanja toplog zraka iz unutarnje jedinice te nešto drugačijim zvukovima koji dolaze iz vanjske jedinice. Noviji klima uređaji obavijest o defrostu mogu prikazati blicanjem ili oznakom na displayu unutarnje jedinice vašeg klima uređaja.

Pročitatjte detalje o defrostu na linku